Era – Az együttes

Először is nézzük meg mit jelent az együttes neve:  “(lat. aera), az éveknek bizonyos történeti eseménytől, epokától számított sora”. Vagyis röviden és egyszerűbben megfogalmazva egy újfajta, másfajta korszakot jelent, amely valamilyen konkrétabb, megfogható eseménytől veszi kezdetét.

Emlékeim szerint akkoriban, amikor megalapították az együttest (több ember, együttesen, elkezdtek bandázni), 1996-ban nem történt olyan meghatározó esemény. Mondjuk, oké, nyolc éves lettem. 🙂 De ez azért nem annyira fontos. Viszont, a wikipédia szerint a Pannonhalmi Apátságot a Világörökség (nem, nem a világökörség, és nem is a világgörögség) részévé nyilvánították. Ez valóban fontos.
Zenéjük meglehetősen komplex (nem, nem konvex, azok a soksz9gek, bár ez a zene is igen polihisztorikus), ötvöződik benne a gregorián korszak énekmotívuma, egyfajta emelkedettség érezhető az énekesek stílusában (a ruhájukat még nem láttam, de ha fúj a szél, akkor valószínűleg a női énekesek szoknyája úgy emelkedik, mint Marylin Monroe-é. Ugyanakkor a modern hatás is érvényesül: ez a hangszerekben mutatkozik meg: basszusgitár, talán szintetizátor (így megvalósul a modern és az antik szintézise?). És milyen színű lenne ez a tézis? Fekete, vörös, kék, zöld, rózsaszín? Ezt a kérdést hagyjuk nyitva, mindenesetre érdemes belehallgatni. És a zene még szenvedélyes is. 🙂
Egyet a klasszikus érdeklődésű emberkéknek:
Egyet a kicsit modernebbeknek:

Leave a comment